čtvrtek 28. ledna 2016

Kolem Sázavy

(příspěvek je napsán pro Sázavské listy č. 2016/2 dle mých běžeckých výletů do okolí)
- - - - - - - - - - - - - - - - - 

Při toulkách kolem Sázavy objevíme mnoho méně známých ale zajímavých míst, která určitě stojí za povšimnutí a mohou být vhodným místem (rodinného) výletu. Zde je pár z nich:

Sluneční hodiny – Úžice

V okolí Sázavy jsou na mnoha stavbách sluneční hodiny, ty nejkrásnější můžeme najít na starobylém kamenném kostele s gotickými základy v Úžicích. Hodiny jsou viditelné již ze silnice (od Talmberka po levé straně) a je na nich nadčasové poselství: Ani běh slunce - ani běh luny - není mírou prorockého času. Celý kostelík a jeho okolí stojí za shlédnutí a pozastavení.
- web obce Úžice

  

Pomník Anně Kvašové (cesta Mirošovice-Smilovice)

Toto poněkud pochmurné místo, které je ovšem nedílnou součástí historie tohoto kraje, je pomník komunistické funkcionářce Anně Kvašové, která byla na tomto místě zavražděna v r. 1952. Pomník by odhalen v r. 1982 a je schován na okraji lesa po pravé straně vozovky ve směru z Mirošovic do Smilovic. Další podrobnosti o „případu“ z dob násilné kolektivizace lze dohledat na internetu.
- web pamětní místa
- nakladatelství Kosmas - ukázky: Lovci komunistů

 

Most Soběšín

Poblíž obce Soběšín se nenachází jen známý Masarykův YMCA tábor založený v r. 1921 (po r. 1938 jej obsadili Hitlerjugend, po r. 1948 CKM - Cestovní kanceláři mládeže...), ale přímo v obci nalezneme zajímavý most, který byl postaven po konci 2. světové války z materiálů amerických ženistů. Přesněji – jedná se o tzv. „Bailey bridge“, který se vyráběl v Británii a používaly jej „spojenecké“ armády. Most byl vlastně kovovou stavebnicí, takže pro přepravu a montáž nebylo potřeba speciální techniky a tímto systémem bylo možné stavět jednoduché i složité mostní konstrukce, které zvládly přejezd vojenské techniky (např i tanků). V Soběšíně lze k mostu dojet po pravém břehu Sázavy autem či vlakem, po levém břehu dojít po červené turistické – cca 6km od Č. Šternberka.
- web obce Soběšín
- Bailey Bridge Wikipedia
 

Šternovské vodopády

Jak název napovídá jedná se o soustavu menších vodopádů a přírodních překážek od Šternova k Českému Šternberku. Najdeme je jednoduše – stačí vykročit z parkoviště u hradu do lesa a jsme tam. Kolem Šternovského potoka můžeme stoupat vzhůru do Šternova, minout lesní kapličku a kochat se krásnou přírodou a tekoucí a padající vodou.

 
    

  

Drahňovice – asi nejmenší hasičské muzeum na světe :-)

Kde jinde najdeme hasičské muzeum o rozměrech jen tak velkých nebo spíše tak malých, aby pojalo dvě historické stříkačky (ta starší je z r. 1891) a pár kousků hasičského náčiní? Určitě stojí za vidění! A čas ušetřený prohlídkou muzea  můžeme využít s dětmi na návsi na pěkném dětském hřišti. Do Drahňovic se dostaneme autem z výše uvedeného Šternova a nebo pěší cestou lesem z Českého Šternberka, či po zelené turistické z Ledečka (přes Poříčko) – což je krásná pěší i cyklo trasa.
- web obce Drahňovice

 

 

Orientačně jednotlivá místa na mapě:


Jak vidno z mapky - na všechny místa se dá ze Sázavy bezpečně doběhnout/dojít/dojet po turistických či cyklo stezkách - tak běhu a turistice zdar! :-)

RS

všechna fota "autor" :-) ]


6 komentářů:

  1. Moc pěkné, a hned je ten běh k něčemu užitečný a díky Tobě z toho vznikla užitečná a dobrá věc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Je fakt, že jsem na všechna tahle místa narazil náhodně-neplánovaně při běhu ...takže běh je určitě užitečný ! :-)
      R.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Rádo se stalo:-) ...ještě mám v plánu pokračování - osvěta je potřeba :-)
      R.

      Vymazat
  3. Preju, at zase brzo si probehnes vsechny stare trasy a pripravis dalsi nove! MSF! Vsemu zdar! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky!...určitě je ještě dost míst, kde jsem nebyl :-)
      R.

      Vymazat