neděle 11. května 2014

Pražský maraton

[fota zde]
Šel jsem do tohoto běhu s trochu smíšenými pocity - po Brdské, která mi sedla se vším všudy jsem si říkal jak mě asi bude bavit běžet po rovince městem ? .. pak ty davy kolem, ale já tam vlastně budu sám... :-(

Dále moje vlastní "blbost" byla, že jsem podlehl dojmu, že dát to pod čtyři hodiny bude brnkačka - když jsem měl na Brdské mezičas na 42 km kousek nad čtyři... Nakonec z toho byla v Praze větší dřina, než jsem čekal, ale dobře mi tak :-)

Víkend před maratonem jsem proležel s nějakou virózou a už jsem tak nějak přemýšlel zda na něj vůbec půjdu - ale BS mi napsal, že pokud nemám virózu v nohách, tak není důvod neběžet :-) V pondělí jsem si ještě ráno bral dva paraleny, pak jsem musel odjet k zákazníkovi do Prahy a večer poněkud unaven, jsem si řekl, že zkusím po týdnu jít běhat - že buď se to zlomí k lepšímu nebo mě to dorazí...šlo to, tak jsem si to zopakoval ještě v úterý a do neděle si už dal běhací klid.

Dnes ráno, když jsem stál ve startovním koridoru, jsem si řekl, že to bude můj běh jako každý jiný a ti lidé kolem mi nevadí, ale ani je nepotřebuji. Ale na prvních kilometrech jsem podlehl "pozitivní" atmosféře hromadného běhu ... a ani mi to nevadilo, vlastně se mi líbilo, že hodně lidí - staří/mladí, tlustý/tenký... jsou ochotni strávit část dne během.

Teď k (mému) běhu: Plánoval jsem běžet tempem 5:30 - 5:40. Ale běželo se mi dobře, tak jsem až do 30 km měl tempo 5:20. Na metě 1/2M mezičas 1:53 - takže vlastně můj osobák... Od 33 km krizička, která trvala až do konce :-) možná jsem přepálil (na svoje poměry...) začátek, nebo se projevilo to, že jsem před maratonem neběhal úplně jak bych potřeboval... Kolem 33 mě taky předběhl vodič na 4:00 - což mi moc nepřidalo :-), ale věděl jsem, že jsem vybíhal až po něm a podle garminů to bylo pořád reálné pod čtyři...

Pocitově jsem se posledních deset km trápil a možná mi chybělo i to nadšení co jsem měl na Brdské - nevím...? Ale říkal jsem si, že je to dobrý fyzický i mentální trénink na Silvu...

Cílový čas 3:56 (podle garminu tempo 5:33)... já  vím, že to není úplně zářný výsledek, ale zapadá mi to do mojí běžecké skládačky - druhý maraton, zlepšení oproti loňsku o 55 min...

Hned po doběhu jsem přemýšlel jak příští rok - běžet/neběžet? Už jsem někde napsal, že je to můj poslední Pražský "davový" maraton, ale v cíli jsem byl tak zničenej, že jsem si řekl, že by možná stálo za to si to zkusit ještě jednou ... a znovu se s tím trochu líp ... a možná už opravdu naposledy :-) poprat... uvidíme...

Tak běhu zdar !

RS

24 komentářů:

  1. Sledovala jsem tě online, moc hezky jsi běžel! A to zlepšení, to je prostě fenomenální!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky. Posledních 10km za moc nestalo, ale jsem fakt rad, ze se to pod ty 4 povedlo :-)
      ...no ty budeš taky za chvíli finisovat ...:-)

      Vymazat
  2. Zlepšení o 55 minut? Ty brďo! Moc gratuluji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, diky...nasadil jsem si laťku hodně nízko...to se to pak zlepšuje :-)

      Vymazat
  3. No, kdyz pristi rok pobezis rychlejc, tak by v cili mely byt urcite mensi davy :) ... ale vazne, super zes to nevzdal, pod ctyri hodiny se vzdycky pocita, zvlast kdyz ten beh pred tim byl spis k tem peti.
    ... a ty myslenky v cili ... je videt ze jses chycenej, toho uz se nezbavis :)
    BS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) ...díky za rady, ty tvoje jsou k nezaplacení :-) ...je fakt, že jsem o takovém čase před rokem ani nesnil, ale mohlo to být letos trochu lepší - na druhou stranu jsme si z toho odnesl několik ponaučení...což se bude "příště" hodit...
      Měj se fajn !
      R.

      Vymazat
  4. To vědět, že běžíš, mohli jsme se v koridoru potkat a prvních 7km zase prokecat :) Gratuluju, ten tvůj posun je neuvěřitelnej!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...no to je fakt škoda, že jsme se nepotkali...jak jsem psal již výše - nasadil jsem si laťku nízko, tak ten posun je teď velký, ale uvidíme třeba za rok - jak to půjde...:-) hledal jsme tě ve výsledcích - a nenašel (?) koukám blbě nebo jsi běžela pod cizím číslem ?

      Vymazat
    2. Běžela jsem inkognito za 12:) - tímto se přiznávám, že sem ta, co pokazila Honzovi tabulky časem 4:14 :)

      Vymazat
    3. ...no bylo mi to u Honzi "divný" :-), ale ten čas je určitě dobrej !
      R.

      Vymazat
  5. Ríšo, parádní výkon a gratuluji k osobáku :-) Respekt ke zlepšení - 55minut je obdivuhodných! Možná že ti k celkové pohodě a spokojenosti opravdu chybělo ze začátku pokecat s Ivou a do 40km běžet s kecací kladenskou sekcí :-))))) a nebrat ten závod až tak vážně - spíše se bavit během stejně jako na Brdské! :-) MSF a držím palce na Silvu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, možná jsem to moc prožíval :-) ...to víš, že jsem si v Praze vzpoměl jak jsme se hezky proběhli a pokecali na Brdské ... měj se fajn a díky !
      R.

      Vymazat
  6. Richarde, vsechna cest, timhle tempem das pristi rok dalsich 55 minut dolu! Jsi drzak!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky ! ..ono to už tak rychle dolů nepůjde - se obávám :-) Ale zatím mě fakt těší každé i malé zlepšení... měj se fajn !
      R.

      Vymazat
  7. Skoda, ze mi to vypadlo z hlavy, ze pobezis PIM. By som ta dosiel podporit....inak pocasie dost hnusne bolo, co? Co som videl v telke, tak divaci nic moc, aj na Parizskej takmer prazdno.
    Inak gratulujem k skvelemu vykonu, ciel si si splnil, tak mozes byt spokojny. A zaroven si si nechal priestor na zlepsovanie sa. Navyse si myslim, ze o co viac sa natrapime pri tychto "treningovych" zavodoch, o to rozumnejsie (=lepsie) pobezime Silvu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...ano, moje slova, natrápil jsem se dost ... na Silvě rozhodně nebudu spěchat :-) Počasí dost proměnlivé, ale pršelo asi jen 15 minut... Cíl splněn, prostoru na zlepšování jsem si ještě nechal dost :-)

      Vymazat
  8. Richarde, naprosto super!!! BS mel zase pravdu.. Mel jsi virozu v noze? Nemel!:)
    GRATULACE!! 55 minut zlepseni.. OMG! Drzim palce do dalsich osobaku..
    At se dari! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo, díky ! ...fakt jsem se tam vyšťavil víc než na Brdské... tak si toho teď "zpětně" opravdu cením :-)
      R.

      Vymazat
  9. Gratulovat už nebudu (stačilo po telefonu, aby jsi nezpichnul :-)). Když si vzpomenu jak cca před dvěma lety bylo pro nás problém uběhnout 10 km (což je pro mě občas problém i teď, záleží na tempu...), tak nezbývá než říct: KLOBOUČEK!!! Jen moc nesouhlasím s tím, že se Ti to zlepšuje, když loňský čas byl takový jaký byl. Pro většinu z nás "normálních (myšleno pomalých) posázavských" běžců je i ten tvůj loňský čas výborný. Ale já vím, je to to zase jen úhel pohledu, takže přeju další úspěšně zdolané výzvy! S.

    OdpovědětVymazat
  10. Sváťo díky! Myslim, ze nezpichnu - mam pocit, ze me PIM naopak trochu "proplesknul" :-) Ať nás to hlavně porad baví....bez ohledu na tempo :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Také se přidávám ke gratulantům a klidně zpichni - máš na co :o).... Výsledek naprosto famózní...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, ale bylo tam nekolik tisíc lepších než já - ale ne všichni se tím chlubí na blogu :-) Jsem fakt rad, ze se to pod ty 4 poprvé povedlo....

      Vymazat