neděle 13. dubna 2014

Na padesátém

"Na padesátém" je jednak ulice v Praze kde jsem několik let bydlel a druhak meta kam jsem včera doběhl - budu psát o tom druhém :-)

Ještě na podzim jsme nevěděl, že nějaká Brdská existuje a i kdybych to věděl určitě bych neplánoval tam běžet ... ale potkal jsme poprvé krátce Honzu a ten mi řekl - zkus to, je to takový pohodový závod :-) ...a jak mě včera Honza opravil - opravdu je to "ultra", ale moje hlava se asi i po doběhu příčila přijmout fakt, že jsem uběhl "ultra" :-)

No a jak to bylo "doopravdy" ... čtěte dál .... na úvod jenom řeknu, že jsem použil fotky Buba ... ještě o něm bude zmínka :-) a Digiho - díky !

Když jsem (trochu nervozní z nového prostředí, lidí a hlavně závodu...) dorazil na prezenci - potkávám Honzu a Ďuriho ... ten se mě tak nějak ujal a dává mi rady ... a třeba mě svoji oblíbenou přesvědčovací větou "... pak buděš nasratý ..." radí ať si sebou neberu běžeckou ledvinku, pití a tak :-) Pak se jdeme společně rozcvičit a Ďuri si snaží na garminech nastavit virtual racera - aby běžel pod 5:50 - tedy rychleji něž v loni a diví se, že chci běžet pomaleji a ne s ním :-)

Pak start, oběh kolečka po tartanu, někdo vtipkuje, že ještě 400x dokola a máme to :-) ... Ďuri mi mizí. Kousek po startu se chytám Ivy .. pozdravíme se a Iva mi říká, že ona si ale nebude povídat.... no prokecáme to až na sedmý km :-) ...a bylo to super, spadla ze mě "tréma" - příjemný začátek běhu... občas odněkud vyskočí Bubo a fotí :-)

Na prvním stoupání se odpojuji a běžím sám - překvapujeme mě, kolik lidí už tady přechází do chůze... pořád se běží dobře na 21km mám mezičas 2:01 a dobíhám "kladenskou" sekci a začíná nejlepší část běhu - mám pocit, že s nimi prolítnu dalších dvacet km - Bubo fotí, vtipkuje, dává mi rady, přesvědčuje mě, že běžíme vyloženě pohodovým (možná až pomalým) tempem ... a na 30 km nám oznamuje, že jsme tady o 10 min dřív něž v loni :-)  Všem jim moc děkuji opravdu za báječnou společnost !
  
Na čtyřicátém musím zpomalit ... odpojuji se od veselé partičky a běžím zase sám ... mezi 40 - 45 střídám chůzi-běh, na maratonské metě (to už je nastoupáno cca +1000m) mám mezičas 4:08 (vedle toho můj čas z loňského Pražského maratonu 4:51 - vypadá dost legračně....). Na 45km se průměrné tempo blíží k 6 min/km a vyhlídka na čas pod 5 hodin (který jsem ale vůůůbec neplánoval...) je ohrožena - rozbíhám se - byť je to z kopce - není to zadarmo - jak říká Bubo, ale je to dřina ...předbíhám tak deset borců a to mě trochu nakopne... 

Poslední kilometr - do kopce/asfalt - nejméně záživné místo z celého běhu - vím, že pokud přejdu do chůze pod 5 to nebude...  A tady začalo to moje vlastní "ultra" - celý padesátikilometrový běh se smrsknul do tohodle jednoho kilometru a já se snažil přesvědčit nohy i hlavu, že chci běžet... a to mírné stoupání - nebylo mírné, ale zdálo se mi jako kopec možná i hora ... takže ano - beru zpět co jsem napsal Honzovi na blog - bylo to ultra a pro mě i "horské"... 

...výběh na stadión  a rychle do cíle: 4:58 (tempo 5:55) ...tohle jsem fakt nečekal .... Pocitově vše ok, nic mě nějak zvlášť nebolí ... řekl bych "přiměřená" únava :-)

No a ještě v jedné věci jsem se pletl - když mi někdo známý či neznámý napsal na blog nebo email povzbuzující komentář - bylo to hrozně milé a opravdu mi to pomáhalo, ALE říkal jsem si - až poběžíš bude to jen a jen na tobě - tam ti nikdo nepomůže ... ALE nebylo to tak - kamarádi tam byli, někteří virtuální se na Brdské zhmotnili ... a pomohli mi i tam...

...ještě možná taková drobnost - ale pro mě další příjemná věc - v jídelně říkám, že chci rýži bez kuřete - paní kuchařka se ptá - Vy jste vegan ? Tak pro vás máme zeleninové rizoto... koukám jako blázen, to jsem v Mníšku nečekal - taková hezká tečka za závodem.

Pak posezení s Martinem (VP) a Ďurim a odjezd domů...

Večer jsem zašel ke kamarádovi Sváťovi "fakt jen na chvilku" pokecat o běhání a tak ... takže druhá hezká tečka - tak tedy : dvojtečka :-)

Běhu zdar !

RS

...a na úplný závěr fotka z úvodu :-)



P.S. ...doplňuji link na výsledky: http://www.credo-elektro.com/brdska-stezka/propositions/2014 a mapu + profil z mého garminu:



18 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. ...díky, díky - já jsme takový čas nečekal ani neplánoval a hlavně jsme nečekal takovou super atmosféru !
      Měj se fajn !
      R.

      Vymazat
  2. Rišo, veliká gratulace k tvému výkonu! :-) Běžel jsi fakt rozumě a to se ti v závěru vyplatilo. Kopec před cílem je opravdu psycho :-))) a ty jsi popsal závěr běhu (a nejen ten) úžasně:-) Během se má člověk bavit a myslím si, že jsme ti včera ukázali, že nejen čas je to na co se dá při takovéto akci zaměřit :-)))) Rad jsem s tebou běžel a doufám, že tě naše vtípky moc "nevykolejily" S Pavlem a Soňou už běháme déle a tak všichni víme, co od toho druhého čekat - tobě jako novici ve "veselé partičce" to mohlo někdy připadat až "brutální" :-))))))) MSF a budu ti držet pěsti na SNR :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, opravdu jsem se s vámi dobře bavil :-) a bylo to moc fajn - navíc jako bonus mám asi nejvíc fotek ze závodu :-) Díky a pozdravuj Pavla a Soňu ... budu se zase těšit na viděnou ! R.

      Vymazat
  3. Luxusní výkon! Klobouk dolů!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko díky, v sobotu jsem měl pocit, že všechno tak pěkně vyšlo od počasí až po setkání s ostatními běžci/kamarády... a pak se hned běží líp :-) Měj se fajn !
      R.

      Vymazat
  4. Krásná premiéra! Jen mě mrzí, že jsem tě tam asi viděl, ale nějak mi nedošlo, že jsi TEN Richard. Příště. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...napravíme to na Silvě :-) ... já jsme byl před startem a tak ze všeho trochu nervozní a ještě běhávám bez brýlí ... zahlídl jsem tě, ale měl jsme spíš "dost" starostí sám se sebou :-) měj se ! R.

      Vymazat
  5. Moc pekny.. musim parafrazovat Karla Gotta.. "tentokrat jsem to zase cekal" :)... ze to bude takhle skvele.. Je fantasticky, ze se ti to libilo.. Dokonce jsem (proti svym zasadam) i kousek videt na fotce..
    At nam to beha! At zije brdska! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo, hledal jsem (a nenašel...) společnou fotku kde jsi "celý" ... a ty tedy takhle cíleně ? :-) Bylo to opravdu moc fajn, tohle jsou přesně ty chvíle, pro které se vyplatí běhat po večerech - po kopcích v zimě s čelovkou... Ještě jednou dík, žes mě do toho "uvrtal" :-) Měj se fajn !
      R.

      Vymazat
  6. Kdo to řikal, ať dotáhneš partičku kolem Buba..?.. já to řikal! :)) Těch prvních 7 prokecaných km byla ta nejlepší část trati. Dobrou půllku jsem běžela úplně sama a to člověka napadají takový blbosti.. :) Gratuluju k supr času! Není se čemu divit, vždyť furt někde lítáš..to se musí projevit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...jo Ivo, měla jsi pravdu :-) ...máš oko zkušené běžkyně ! ... škoda že ses pak "nechytla" někoho jako já kladeňáků - to byla pro mě půlka úspěchu... Těším se zase na setkání !
      R.

      Vymazat
  7. Zní to jako povedená akcička, gratuluju k překročení pověstné mety a vstupu do říše ultra. Já se tomu pořád zuby nehty bráním :D Už se těším na další story :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, díky! ...bylo to opravdu moc fajn :-) ...co se týče mě a "ultra" - říkám si, že je pro "snazší" zvyšovat vzdálenost než rychlost ... to bych musel běhat ty tempa a podobně ... znáš to :-) Držím ti palce !
      R.

      Vymazat
  8. Isiel si uplne skusene, ziadny stres, skvely cas. Dufam, ze na Silve uz pobezime spolu, snad ti budem stihat :) A ten zaverecny kopec na Brdskej by som najradsej zrusil, ma tam asi 5 ludi predbehlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ďuri - díky ... dále viz. komentář na tvém blogu ...:-)
      R.

      Vymazat
  9. I já gratuluji. Tvé noční výběhy jsi krásně zúročil! Ten posun je neuvěřitelný a zasloužený :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...máš na tom taky svůj podíl ! ...ta lednová běžecká hospoda mě nasměrovala správným směrem :-)
      Měj se fajn !
      R.

      Vymazat