pondělí 23. prosince 2013

Jednosměrný běh

Vždy jsem si za svoji krátkou běžeckou kariéru zakládal na tom, že když vyběhnu z bodu "A", tak se vrátím po svých zpět do bodu "A". Tzn. nepojedu zpět tramvají, autobusem nebo se nenechám odvézt autem... Moje drahá manželka mi vždycky říkávala - Když budeš chtít, tak pro tebe někam přijedu, jen mě musíš přesně navigovat kam - znáš můj orientační smysl... Vždy jsem se tomu hrdě bránil, ale měl přijít den, kdy se to mělo změnit :-)

Po čtrnáctidenní (nedobrovolné) pauze jsem se rozhodl v sobotu ráno zase vyběhnout - mělo být hezké počasí. Přivstal jsem si a když jsem před sedmou ráno koukal na teploměr bylo -5℃ ... lepší počasí pro první běh po zánětu horních cest dýchacích jsem si nemohl přát :-) K tomu ještě sešla dolů manželka v pyžamu a říká mi - Co blbneš, vždyť je tam hrozná zima a normální lidi ještě spí... asi nejsem normální :-)

Pro otestování kondice po pauze jsem zvolil začátek přes oblíbený výběh na největší kopec, který tady poblíž máme - bylo to trochu krušné, ale po vyběhnutí mě čekala od běžeckého pánbíčka odměna - přede mnou zasněžená cesta, vlevo východ slunce, vpravo mizející měsíc - to bylo potřeba vyfotit:

 
Pak dál "klasicky" na Český Šternberk - tam jsem měl na 12km kupodivu nejlepší mezičas co tuhle trasu běhám. Pak jsme se vydal po červené turistické směrem ke Kácovu - tuhle trasu jsem ještě neběžel a chtěl jsem ji prozkoumat Stálo to za to - je to asi nejhezčí běžecká trasa, kterou jsme tady v okolí poznal (jsme přistěhovalec, takže "tady" pořád něco objevuji...)...pár fotek:

   
Ale stala se chyba - myslím že v dobytí severního pólu to bylo popsáno přesně - spočítal jsem to dobře, akorát jsme to zapomněl vynásobit dvěma ... v mém případě to byly celkové kilometry z bodu "A" zpět do bodu "A"... Na dvacátém km přišla krize - 14 denní pauza se projevila - měl jsem pocit, že už neuběhnu ani kilometr - natož dvacet zpět nebo nevím kolik do Kácova ... Plíce, dech, tep ... vše dobrý, ale hrozně mě bolely nohy i v sebemenším kopci ... No skončilo to tím, že jsme se nějak dobelhal do Kácova a ještě po cestě zavolal mojí drahé manželce, ať si pro mě přijede. Nakonec přes tu bídu a utrpení na posledních kilometrech to zas nebyl tak špatný běh - 26km, nastoupáno 630m, tempo 6:30.

Kdyby se někdy měla běžet nějaká Sázavská stezka - tak by to určitě mělo být po téhle trase Sázava-Č.Šternberk-Kácov a druhou stranou zpět. Tady mě napadá, že můj měrný systém se rozšířil o další veličinu:
půl maraton = 21 km
maraton = 42 km
stezka = 50 km

Manželka za půl hoďky dorazila i s dětmi na náměstí v Kácově (bylo slunečno, ale pořád kolem nuly...) a v autě přivítala slovy - Děti, sundejte si mikiny, tatínek bude chtít určitě přitopit - moudrá to žena...

Celý tenhle pokus o restart mého běhání pokračoval tím, že jsme si v neděli a v pondělí dal kratší trasu (19km) a celkově z toho za tři dny bylo 65km, nastoupáno 1350m ... tělo bolí, ale už zase běhám, resp. já tomu říkám pobíhání, moje manželka nepředstavitelné dlouhé trasy a pro někoho naopak to moje běhání může být jen takové šolichání, které má k opravdovému běhu pořádně daleko - ale mě je to jedno, mě to prostě baví a hlavně různí lidé mohou mát na stejnou věc rozdílný pohled ... třeba teď v sobotu jsem byl vyzvednout dceru u sousedů / kamarádů a Jaruška mi u horké griotky povídá - Dnes jsme po dlouhé době hráli na wíčku (rozuměj herní konzole připojená k TV) golf a hrozně mě z toho bolí celé tělo... Já ji na to chápavě povídám - Já jsem zase včera taky po dlouhé době běžel po turistické do Kácova a taky mě z toho bolí celé tělo ... a oba jsme měli dobrý pocit z protažení našich kostí :-) 

S tohle historkou se mi ještě asociuje rozhovor s mým otcem někdy minulý týden, kde mi do telefonu vyjmenovává všechny vitamíny, které pravidelně užívá ... bé dvanáct, céčko, ibalgin, zinek .... já mu říkám - Počkej, počkej, ibalgin přeci není vitamín .... inu, jak jsem napsal o odstavec výše - více lidí může mít na ti stejnou věc jiný názor :-)

Dnes, víc než kdy jindy, se mi chce zvolat: Běhu zdar !

Tomu kdo dočetl až sem děkuji a přeji všem pohodu a krásné Vánoce.

RS

2 komentáře:

  1. Krasna nalada.. hezky fotky!
    Vydrz.. jde ti to moc hezky.. Pohodove vanoce.. 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky ! ...snažím se vydržet - jak v běhání tak i v psaní :-)

      Vymazat