pondělí 1. prosince 2014

Zase to plavání...

...ale příště třeba už zase běh :-)

Cítím ke svým čtenářům jakousi povinnost informovat jak je to s tím mým plaváním, zda jsem se neutopil, zda mě to (ještě pořád) baví, zda jsem se toho kraula naučil ... :-)

A taky - pro sebe - si chci zaznamenat ty "začátky", které mi u běhu unikly a zůstaly jen ve vyprávění u piva...

Když jsem se po prvním kurzu pokoušel cvičit a plavat kraulem "nově" - bylo to dost krušné, moc mi to nešlo, vlastně jsem plaval ještě pomaleji než předtím a nebyl úplně povzbuzující pocit plavat kraula pomaleji, než důchodkyně vedle mě prsa... ALE vzpomněl jsem si na svoje necelé tři rok staré běžecké začátky, když to tenkrát taky "moc" nešlo, měsíc jsem to toho skoro denně bušil a nebyl jsem schopen překonat 4 km hranici... tak jsem si řekl: Vydrž Prťka, vydrž...

Pak se to asi po dvou měsících zlomilo - a to v okamžiku, kdy jsem - byť hodně trhaně - přešel opravdu na "dvoukopého" kraula, tedy - co záběr rukou - to kop (opačnou) nohou ... tak jak nás to učili na kurzu... Do toho mi od Tomáše Vojtěchovského přišel "marketingový" mail - "Richarde, jak se ti plave kraul ?" ... s nabídkou pokračovacího kurzu a nebo kurzu zaměřeného na dýchání při kraulu. Zvolil jsem to druhé ... i když většina kurzu byla spíše opravování chyb a na dýchání došlo až na konci... ale dobrý, pomohlo mi to. Na kurzu byla jedna (pro mě) zajímavá věc, že na něj přišli lidi, kteří měli podobné problémy jako já - ale na předchozím kurzu byli třeba rok, dva zpátky ... asi na toho kraula tak nespěchali, jako já :-)

... celkově jsme si při tom pomalém zlepšování a polykání vody uvědomil, že jediným měřítkem úspěchu je jen vlastní pokrok, koukat se kolem sebe a porovnávat se je blbost ... vždycky bude někdo lepší, rychlejší běžec/plavec, ale to co mě musí povzbudit je, že já jsem o kousek dál než při minulém tréninku... moudro, co :-)))

Takže teď mám pocit že opravdu plavu, byť pomalu, ale plavu ... uplavu kraulem dva, tři kilometry, jde to,  nejsem mrtvej... a plaval bych i víc, kdybych už nemusel domů a nebo uměl plavat rychleji :-) ... a známá nemoc "kilometrofobie" mě už opět ovládla - takže za listopad naplaváno 23,5 km ...:-)

...no slíbil jsem Ivě na GC veselou historku z dnešního plavání - takže dnes se se mnou dal do řeči plavčík, který ze břehu trénoval jednu mladou plavkyni a říká tý holce - Ty už po pár bazénech nemůžeš a koukej jak pán plave a může... kolik máte bazénů ? ... říkám Dva kilometry ... a on Kolik to je bazénů ? :-))) ...říkám Osmdesát ... asi zrovna chyběl když na plavčickém kurzu brali dělení 25... pak se do mě pustil, že "málo kopu", že bych měl kopat "takhle" a kmital rukama ... tak jsem mu říkal, že takhle mě to naučil jeden triatlonista ... on se nechtěl nechat odbýt a že prý "dálkaři" na jeden záběr kopnou dvakrát ... tak jsem mu zase opáčil, že já kopu ještě míň než dálkaři - na jeden záběr jednou ... a on ať si vezmu "piškot" (plavci vědí co to je,..) a zkusím si jenom kopat podle jeho rady... Nechtělo se mi vysvětlovat, že se právě tři měsíce pokouším odnaučit to co mě radí :-) a vymluvil jsem se, že třeba příště a že už stejně za chvíli končím. Dal jsem ještě půl kilometru - tedy "20 bazénů" - kdyby to náhodou četl ten plavčík :-) ...a jel domů... Tak nevím - bylo to vtipný... ?

Takže sportu a kamarádům zdar !

R.

PS. Kdyby se náááhodou někdo chtěl zeptat "co noha", tak odpovídám - za týden jsem objednám na malé "říznutí", ale teď se ještě rozhoduji, jestli nepočkat... uvidím, ...to je na mě...


15 komentářů:

  1. To je ale krásná historka, Richarde.. tu bych si klidně poslechla ještě jednou..nech si ji třeba na zítra :)) No pěkně se čte, jak se zlepšuješ..jsi prostě vytrvalec..když nemůžu běhat, tak se přece nebudu doma kopat do zadku, když můžu kopat do vody..:) Ten triatlon to jistí!
    Tak se drž a ať už do nohy necháš říznout nebo ne, přeju, ať je to správné rozhodnutí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo...ten triatlon asi zkusím :-)... ale nechávám tomu volný průběh, zatím nic neplánuju...je k tomu ještě dlouhá cesta.... s nohou pak dám vědět...
      R.

      Vymazat
  2. Koukej se nechat riznout ať zase brzy stojíš v neděli pod hodinami ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...plavání mi společné výběhy nenahradí...to je fakt...tak snad už brzy...až trochu pořeším pracovní návaly dáme hospodu....:-)
      R.

      Vymazat
  3. Nebudeš mi to věřit, ale jak jsme v sobotu běžely tak jsem i mudrovala, zda běháš nebo ne, že jsem možná přeskočila nějaký článek :o) Zvláštní shoda náhod. Tak se dej už do kupy, držím pěsti

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že jste na mě holky vzpomínaly jen v dobrým :-) Díky za podporu! ...a možná je to divný, ale ty trampoty s nohou mě zase posunuly o kousek dál... Měj se fajn!
      R.

      Vymazat
    2. ..o kousek dal..k triatlonu. Nechybi Ti v zahlavi ..plaval? :-)

      Vymazat
    3. :-)) jj, "plaval" přidám ... jinak možná, že i v hlavě se mi "něco" srovnalo...:-)

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. ...noha zlobí :-) ...ale není to zas tak vážný, jak to podle toho jak dlouho neběhám vypadá, spíš nevím jak se toho úplně zbavit, mohl bych vlastně i běhat, ale nejsem si jist jestli bych si neuškodil - je tu "lákavá" :-) možnost: naříznout, vyčistit, odejít po svých, začít to rozcházet ... ale - ještě to zvažuji...

      R.

      Vymazat
    2. Aha, asi bych byla pro rychly cisty rez, ale u cizich nohou babo rad. Tak se hlavne rychle rozhodni, pak uz bude vsechno znazsi. Vsemu zdar!

      Vymazat
  5. Ses neskutecnej..
    Se svym stylem pani starostova (prsa a hlava stale nad vodou) bych ty dva km plaval pul dne:), takze hluboka poklona.. Drzim palce, at se noha brzo da do poradku!
    MSF! Silenostem.. zdar! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo, díky za podporu ... ano, šílenostem zdar !!! :-)
      R.

      Vymazat
  6. Zrovna som ti chcel pisat, ze "ako noha?" :) Ale vidim, ze nijako, resp ze stale nebehas. Tak dufam, ze sa ti to uz coskoro zlepsi, lebo neviem, ako chces behat jarne ultra bez treningu :) Verim, ze na Brdsku budes uz vo forme!
    Ale to plavanie pekne davas! Ja by som dal 2-3 bazeny a musel by som mat pauzu - jednak by ma to viac nebavilo, ruky by ma boleli a ani by som uz dychat nevladal. Proste, pri plavani robim vsetko zle a radsej sa do toho ani nehrniem, aby si potom nahodou na mne nejaky plavcik hentak nezgustol. Ale ty inu moznost nemas, co? Tak zelam nadalej vela energie a coskore uzdravenie.
    PS - tie dlhe zimne vybehy, v mraze, v dazdi, ked su vonku len naprosti blazni, tie nicim nenahradis ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...dnes mě řízli, teď ležím doma, zítra musím (o berlích) do práce....život je ultra :-) doufám že to pomůže.... plavání mě kupodivu baví, bylo by zajímavý to někdy spojit do triatlonu :-) Ať se daří !
      R.

      Vymazat