pondělí 25. srpna 2014

Jak (2x)

Jak jsem se učil plavat a jak jsem neběžel Jesenický maraton 

Už dlouho jsem nenazul běžecké boty, už dlouho jsme na blogu nestisknul tlačítko Nový příspěvek. Tak alespoň to druhé se budu snažit napravit...:-)

Tak pěkně od konce - nejdříve neděle a pak sobota:

Jak jsem se učil plavat
Plavání pro mě bylo většinou postrachem, nikdy mi moc nešlo ani nebavilo... letos v létě skrze tu moji nohu jsem se k němu upnul, jako jediné sportovní aktivitě, kterou můžu trochu provozovat... Kupodivu mě to začalo bavit, plavu pomalu, plavu prsa...ale zjistil jsem, že pokud plavu "dostatečně" dlouho bez přestávky (třeba hodinu) - začínám mít "pozitivní" pocity jako při delším běhu.... Když už jsem se v tom bazénu takhle plácal a kolem mě se proháněli borci svižným kraulem zkusil jsme taky kraula ... a připomněl si svoje školní léta - polykání vody, lapání po dechu :-((( ...teď už vím, že to bylo plavání na "kyslíkový dluh"...:-) Inu řekl jsem si - nemůžeš teď běhat zkus něco jiného, nového a přihlásil se na kurz kraula, který pořádá triatlonista Tomáš Vojtěchovský (www.totalniplavani.cz). Pak jsme začal pátrat - třeba na blogu "našeho" Advida a zjistil jsem, že ještě než se dal na sbírání kešek :-) dělal triatlon a piloval kraula ...ovšem o několik levelů výše jak já....

Popíšu to trochu polopaticky, kdyby někoho zajímalo jak "takový" kurz probíhá:
V neděli tedy nástup na Olšanku - dva instruktoři (Tomáš V. + Katka) a k tomu osm účastníků. Při úvodním představování jsem zjistil, že jsme docela dobrá "směska" - od holky co prý plave jen prsa stylem "paní radová" a bojí se ponořit hlavu (... hlavní moto tohodle kurzu je "metoda úplného ponoření"...), přes doopravdické plavce, kteří kraulem plavou  2 - 3 km v "pohodě" a chtějí se zlepšit a zrychlit až po nás "normální" co uplaveme kraulem 25m a jsme mrtví...

Tahle směska měla za následek, že Tomáš si vzal do skupiny dva nejlepší a dva nejslabší a druhá (naše) skupinka, říkejme ji třeba "B" :-) byli normální neohrabaní plavci (z jednoho pak při řeči vypadlo, že pravidelně běhá Brdskou...).

První hodina na suchu u videa s předváděním cviků, už tady se ukázalo, že zkoordinovat to co u instruktorů vypadá tak jednoduše a samozřejmě je pro nás docela těžké... Pak do bazénu. Začínáme od úplných základů, splývání, uvolnění (na to se v metodě "totálního" plavání klade velký důraz)... v podstatě se nás snažili odnaučit všechny zlozvyky co do nás jiní vtloukali od malička.... hlavně ne silou, zapojovat co nejméně svalů... pro mě prostě kraul "trochu" jinak ... a kupodivu zábavně !

Po hoďce v bazénu společný oběd, kde někdo mezi řečí prohodil, "...že taky nechápe ty blázny, co třeba běhají 100km" ...instruktor Tomáš prásknul, že jednoho takovýho tady máme - tak jsem se musel přiznat ... a ptali se mě "co" se prý chystám přeplavat :-))) ...no užil jsem si svých 15 minut slávy :-)

Po oběde zase hodinka teorie a zpátky do bazénu - to už se nejen mě začínají některé cviky plést a motat...ale jak říkám byl to "obecný" jev :-) A nevěřili byste jaký byl třeba problém "kopnout tou nohou co je víc u dna" - to snad nikomu z "béčka" nešlo :-) Nicméně jsem z kurzu odcházel s dobrými pocity ... musím si jen sám ujasnit jak s plaváním dál....Pokud by někdo chtěl zkusit  - mohu doporučit, nemám ale srovnání s jinou plaveckou metodou nebo jinými instruktory - tak to hodnotím jen pocitově...a to tedy kladně.

Jak jsem  neběžel Jesenický maraton
A teď zpátky k sobotě a Jesenickému maratonu. Ten jsme po "zralé" úvazy odpískal - pořadatel byl tak hodný, že mi slíbil převést startovné na příští rok - tak už mám na 2015 nějaký program. Nicméně, měl jsem na maratonu ještě jedno želízko v ohni - kamaráda/kolegu Martina zvaného "Kuliče", kterého jsem přesvědčil, ukecal, že je to super - že poběžíme spolu - já trasu znám... a nakonec ho opustil.... tak nevím jak moc mě proklínal, když kolem bouchaly blesky .... a s jeho svolením sem dávám jeho zápisek (který psal pro "sebe" a já si ho tedy půjčil na blog):
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jesenický maraton - pár poznámek naivního běžce

Úvod:
Původní myšlenka byla dát jen "půlku", ale ultramaratonec Richard mě ukecal na celej se slovy, že "půlka" už je pro nás málo :). Tak aby "toho bylo dost" jsem se tedy přihlásil na TEN horský maraton. Od pádu na kole, zlomeného malíčku a naražených žeber jsem naběhal celkem nula nula nic. Mno když nic, tak nic, snad mě zachrání ten týdenní přechod Ratikonu v Rakouských Alpách. V pátek navečer jsme tedy celá rodinka dorazili do Jeseníků s tím, že si uděláme všichni hezký víkend v horách.

Jak to tedy bylo:
(ten žlutej - vlevo...)
Kromě toho, že celou noc před maratonem, lilo jak z konve mi bylo asi půl noci blbě od žaludku - z toho plyne poučení - neověřené jídlo v hospodě před závodem nejíst ! :)

Ráno po snídani se žaludek srovnal, což se ovšem s prvním stoupáním naprosto nepotvrdilo :) - zvracet se mi chtělo od 0km až po cca 20km. Jinak trať byla po nočním slejváku samé bláto, voda a klouzavé kameny. Hned před Vražedným potokem jeden borec totálně lehnul a ?asi musel skončit - napálil to hlavou do altánku. U sestupu k Vražednému potoku se udělala pěkná blátivá cca 5min zácpa z borců co klouzali a sjížděli dolů. Výstup na Šerák probíhal v duchu lázeňské kolonády - spousta chodců. Musím se smát mojí naivní představě, že od Šeráku už poběžím. Výstup na Keprník ještě tak nějak šel, ale sestup k rozcestí Vřesová studánka byl tak slizký, že jsem raději šel. Seběh po silnici k Červenohorskému sedlu byl podle mých představ až na to skorozvracení a první křeče - lup 1x magnezko.

Občerstvovačka ČHS - hodní a příjemní lidé ňami melouny a banány vše se solí. Zatím jen 15km !!! Následovala hnusná "kapsa", kterou "půlkaři" neběží a která se sviňa vychytrale tvářila jako rovina! bacha na to - pro mě asi nejkrizovější úsek - opět styl "lázeňský švihák". Následovalo bláto, sliz, slizké kameny a zpuchřelé vratké a nebezpečné dřevěné chodníčky po slatích až na Švýcárnu. Bacha na ty chodníčky - opět jsem viděl několik borců co spadli ! Radši opět neběžet - rychle hopkat po kraji chodníčku :). Švýcárna - občerstvovačka - milí lidé, melouny a banány se solí a spoustu lipa do hubičky, lup další magnézko - dřepy, protahovačky, zjištění, že jsem teprve na půlce v čase 3h ! Přemýšlím, zda kvůli tomu bolavému žaludku vzdát - je mi fakt blbě ?!

Následovala krásná stoupavá suchá asfaltka až na Praděd - tam otočka u sochy praděda. Tam pokecání s pár borci, jsme tak někde na konci startovního pole, ale všichni jsme na tom fyzicky tak nastejno. Mě se rapidně zlepšil žaludek - že by to bylo tím lipem ?! :) Opatrný (kvůli možným křečím) seběh po asfaltu dolů na Ovčárnu. Opět občerstvovačka a hodní lidé nabízející vývar i pivo. Já opět jen melouny a banány se solí + lipo. Lup poslední magnezko - preventivně pro sestup. Dolévám vodu do vaku a dlouho se občerstvuji. Paní říká, že už skoro končí.

Do cíle 12km, jeden borec vzdává a vrací číslo. Skorovýběh! (žaludek už úplně ok) na Vysokou holi po kamení, které je ale suché! Opět borec ležící v křečích - nějaká slečna mu dává svoje poslední magnezko. Krásná hřebenovka lehce nahoru a dolů - výhledy, kochačka - skoro jak v Rumunsku. V dálce se blíží bouřka. Na Jelení studánce začíná pršet, pak víc a víc a víc až je z toho na Ztracených kamenech slejvák jako blázen. Jsem od bláta až po kolena a vše mám turch. Opět jeden borec na kamenech padá a pomáháme mu vstát - má koleno ko, nabízím mu svoje tejpy, ale zdá se že se dobelhá. Pak velmi velmi opatrný sestup ze Ztracených dolů do lesa.

Všude teče kvanta vody, padají kroupy a tříská to všude okolo mě - nevidím přes padající vodu pořádně na cestu. Konečně jsem v lese, kde se rozprší ještě víc a kroupy jsou ještě větší - štípou mě do uší, rána jak z děla - třísklo to kousek vedle mě v lese. Běžím jak o závod, ale když si otřu hodinky, tak vidím tempo 6:10 :). Stehna zepředu křečujou - to jsem nikdy neměl. Předbíhá mě nějaký "stařík" v pláštěnce a v triku maraton klub Kladno.

 

Brodím se potokem do cíle na Skřítku - slyším od moderátora, že je to těžce vydřený doběh :) - jo asi jo. Dávám klobásu a kofolu a vůbec se mi nechce blejt ! Je mi krásně. :)

Martin "Kulič"
-------------------------------------------------------------------------------

....já bych jen k tomu popisku dodal:
1) podle výsledkové listiny a při tom "počasí" to nebylo zas tak špatný...
2) nepodceňovat "staříky"
3) nepodceňovat "MK Kladno" :-)

Nezbývá mi než napsat kamarádům zdar! Těm co si beze mě odběhli Jesenický maraton i těm co se mi snaží zlepšit neběžeckou náladu ..viď Ivo :-)

RS

18 komentářů:

  1. "..jsem zjistil, že jsem docela dobrá "směska" " :-)) Asi si to oprav. :)

    Když už je o mě zmínka, tak doplním, že se mi Tomášův kurz taky moc líbil a i o něm někde píšu. Plavání zdar. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ..."jsem" - "jsme" ... to si mi často plete:-) Jinak setkání s Tomáše V. bylo opravdu bezva,...a zdokonalování je asi přímo úměrné času, který tomu člověk věnuje ... případně se k tobě obrátím o nějaké rady či zkušenosti... Měj se fajn!
      R.

      Vymazat
  2. Richarde, jsi nezmar - cekala bych, ze jako rekonvalescent doma opravujes policky nebo rozmotavas svicky na vanocni stromecek (aby to letos zase nebyl jeden velkej chuchvalec tesne pred Jeziskem, jako u nas vsech ostatnich), ale ty neeeee, ty se ucis plavat a na maratony lakas dalsi ubohy hodny lidi :-). Davam ti deset bodu za prikladnou snahu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...no nezblbnout je těžké a nevím jestli v létě rozmotávat vánoční ozdoby, je ta pravá terapie, která člověka hodí do pohody :-)) ... a Martin K. pořád litoval, že se mnou nešel na Brdskou - tak jsem mu to chtěl vynahradit :-) Díky a měj se fajn!
      R.

      Vymazat
  3. Ahoj předsedo, to jsem ráda že tě taky vidíme ;-) Takže plavání jo? Ty jsi vážně nezmar! Bych do toho šla. Ale obávám se že půlku bych nedala:-D doufám že je ti pomaloučku lépe a že se brzy společně rozbehneme. Pro začátek bych to viděla na nějakou běžeckou hospodu.... Co ty na to jako předseda? ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jistě, trudomyslnost se musí zahánět už v zárodku :) Vážně myslíš, že by ze mě mohli kluci tu čubičku vymlátit? To mi naplňuje optimismem! Tak tedy než se zas rozběhneš, pěkně plav a piš, ať se mi ostatní můžeme pobavit. Sektám, posedlostem a (opět) veselému Richardovi zdar! (speciální zdar Kuličovi za výdrž - však on si to s Tebou jistě v nejbližší hospodě vyřiká :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) ...díky...co se týče kurzu a čubičky :-) ...myslím, že ano - já to asi nějak reálně zhodnotím až za čas....pak třeba někdy u piva povyprávím...
      R.

      Vymazat
  5. Já si říkala, že ten maraton byl asi docela síla, když ho VK postnul na Dailymile s časem přes čtyři - a ono jo! A plavecké školení? Tomu se říká kvalitní běžecký absťák! :-) Na jak dlouho máš ještě to bebí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...ano zoufalí lidé dělají zoufalé věci...třeba se učí plavat :-) ...no bebí...jak dlouhou ? ...to je právě ta otázka co si kladu už asi dva měsíce :-))) ...ale snad je to na dobré cestě (vyměnil jsem "ošetřujícího lékaře" ...za sportovního doktora) - reálně (byť se to tááááhne už hrozně dlouho) to vidím na tři týdny (mám ještě nějaké procedůry...) a pak zkusím vyběhnout - už není na co čekat :-) ...a k maratonu - přidal jsem "cílová" fota kamaráda - jak říká klasik - lepší počasí jsme si nemohli přát :-) Měj se fajn !
      R.

      Vymazat
  6. Tak tie Jeseniky docela masaker - taka letna verzia Perun maratonu, akurat ze tam sme nemali burku, inak v zasade to iste. No skoda, ze si to nemohol ist, na taketo behy a zazitky sa nikdy nezabuda a podla mna je to to najcennejsie, co moze ultrak mat - nevzdat takyto fekal. To potom v peknom pocasi musis doslova lietat.
    Dufam, ze uz je noha takmer ok a zacnes pomaly na to znova dupat!
    Jo, a zacinas byt pre mna nebezpecny....ze kurz plavania. Daj pokoj! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, Jeseníky byl masakr...docela mě mrzí, že to nevyšlo - hlavně proto, že jsme si to s Martinem plánovali dlouho a já se moc těšil na společný běh...ale dneska mi volal a už jsme se domlouvali na zimní běh na Blaník a na Brdskou...:-) ...jinak plavání - přiznám se, že mě to fakt začalo bavit, ale problém je (bude) najít na to čas....noha je už lepší, ale říkám si, že když už jsem vydržel dva měsíce ... budu ještě trpělivý a snad za tři týdny vyběhnu... Měj se fajn!
      R.

      Vymazat
  7. Strouhal, běhal, psal, plaval... :o) No plavání mě míjí, myslím, že bych musela mít skupinu C. A kdy ti dovolí běhat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... no plavání ....jak jsem psal aby nevznikla nějaká mýlka - nejsem žádný extra plavec :-) ...spíš tam teď využívám vytrvalost z běhu... No a běhání ? Snad ještě tři týdny klidu a nějaké procedury a zkusím vyběhnout ...ono je to takové "zrádné" - mě to vlastně (skoro) nebolí mohl bych už i běhat, ale pořád tam mám menší otok, který po námaze trochu oteče - tak se snažím být trpělivý...abych se do toho mohl pak pustit naplno :-)
      R.

      Vymazat
    2. jasně, buď trpělivý, trpělivost růže přináší. V tvém případě přinese vyběhnutí po lese. A tak se to prostě vyplatí :o)

      Vymazat
    3. Leono, jestli te plavani miji podobne jako trailovy behani, mam dobrou zpravu: pristi rok je tady u nas MS v IronManu :-)).

      Vymazat
  8. Drzim palce! Tedy plavani me miji uplne.. plavu jako pani starostova:).. tedy ja kdyz plavu, tak to vypada, ze se ostatni koupou a kdyz se snazim plavat rychle -- tak to vypada, ze se topim..:)
    Tak se drz, Ironmane! :)
    12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...no, nebudu lhát, že podobné myšlenky už tu byly :-) ...ale plavání je zatím nepřekonatelná překážka :-)
      R.

      Vymazat